Top Panel
.

.

...

.

.

...

spilje

spilje

...

.

.

...

.

.

...

.

.

...

.

.

...

.

.

...

PRIJEDLOG GRUPE GRAĐANA ZA POVEĆANJE SIGURNOSTI PJEŠAKA NA NAŠEM PODRUČJU

Prenosimo zamolbu grupe građana u cijelosti:

 

"Ovu inicijativu je od početka studenog do danas podržalo 170 stanovnika općina Rakovica, Plitvička Jezera i gradova Slunj i Otočac i šire.

Isto kao i stanovnici Turnja pokraj Karlovca godinama strahujemo za živote naše djece i nas stoga Vas pozivamo da podržite inicijativu grupe građana da se u prijedlog donošenja novog PRAVILNIKA O OGRANIČAVANJU UPORABE POJEDINIH JAVNIH CESTA ZA PROMET TERETNIH VOZILA ČIJA NAJVEĆA DOPUŠTENA MASA PREMAŠUJE 7,5 TONA koji donosi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture najkasnije do 30.11.2018. godine u popis dionica uvrste i dionice DC-1 Rakovica-Udbina i DC-52 Otočac-Borje koje prolaze kroz područje najviše zaštite tj. Nacionalnog parka Plitvička Jezera gdje tisuće turista šeta po navedenim dionicama bez pločnika. Pješaci hodaju po kolniku uz teretnjake koji na tim dijelovima voze i do 90 km/h, a već je poginulo stotine ljudi (od čega deseci djece) u zadnjih 20 godina. 

Republika Hrvatska očito nije u financijskim mogućnostima dovesti navedene dionice u status brzih cesta sa obilaznicama i čvorištima priključivanja, odnosno nije u mogućnosti osigurati razinu sigurnosti, a što je dužna (po obvezama regulative i direktiva EU) po broju vozila na tim dionicama.

Predlažemo da se u Pravilnik uvrsti i članak koji glasi: "Po javnim cestama ne mogu se kretati teretna vozila čija je max. dopuštena masa >7,5 t, ukoliko vozilo ne posjeduje Potvrdu o utovaru odnosno istovaru za područje gdje je ograničena uporaba javnih cesta." 

Dakle, ukoliko vozilo ne posjeduje ovu Potvrdu obvezno je koristiti alternativni cestovni pravac s istim ili boljim tehničkim karakteristikama (autocesta A1).  

Pozivamo Vas da poduzmete sve potrebne radnje i proslijedite ovaj poziv svim nadležnima i drugim ustanovama (vrtići, škole, domovi zdravlja, turističke zajednice ...), udruge, ugostitelji, iznajmljivači, ustanove za zaštitu prirode i svima ostalima koji rade na boljitku ovoga kraja da zajedno PODRŽIMO OVU INICIJATIVU, i omogućimo djeci i mladima mogućnost da se po nogostupima šetaju, rolaju, voze bicikle i romobile te da im roditelji ne strahuju kad djeca idu u vrtić ili u školu hoće li se Turanj i kod nas ponoviti!

Molimo da peticiju proslijedite dalje svim zainteresiranim subjektima. 

Peticiju možete potpisati na linku:

https://www.peticija24.com/ograniimo_kretanje_teretnjacima_na_d1?a=2 

nakon što potpišete potrebno je otvoriti Vaš e-mail koji ste unijeli u postupku potpisivanja i u e-mailu koji ste zaprimili od peticije24.com klikom na link u e-mailu potvrditi Vašu e-mail adresu. 

Hvala što mislite na budućnost naše djece!"

 

Kao što piše, na navedenom linku možete potpisati peticiju, te na taj način podržati ovu akciju kojoj je cilj povećanje sigurnosti pješaka na našem području! "Bolje spriječiti nego liječiti!"

ŽUPNIK

DON MATE KUJUNDŽIĆ

098/943-9363

 

OGLASNA PLOČA

GROBLJA, UKOPI, MRTVAČNICA

Javna ustanova Rakovica

Spelekom d.o.o.

Turistička zajednica

 

Razvojna agencija Karlovačke županije

Radio Slunj