Top Panel
Ponedjeljak 10 Kol 2020
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
.

.

...

.

.

...

spilje

spilje

...

.

.

...

.

.

...

.

.

...

.

.

...

.

.

...

Izvje┼í─çe Na─Źelnika za drugu polovicu 2010.

 

 

 

Na temelju ─Źlanka 35.b Zakona o lokalnoj i podru─Źnoj (regionalnoj) samoupravi (''Narodne novine'', broj 33/01, 60/01-vjerodostojno tuma─Źenje, 129/05, 109/07, 125/08 i 36/09), ─Źlanka 41. Statuta Op─çine Rakovica ("Glasnik Karlova─Źke ┼żupanije", broj 21/09), te ─Źlanka 82. Poslovnika op─çinskog vije─ça Op─çine Rakovica ("Glasnik Karlova─Źke ┼żupanije", broj 21/09) Op─çinski na─Źelnik Op─çine Rakovica dana 18. o┼żujka 2011. godine, podnosi

 

 

IZVJE┼á─ćE O RADU OP─ćINSKOG NA─îELNIKA OP─ćINE RAKOVICA

za razdoblje od 01. srpnja do 31. prosinca 2010. godine

 

 

Poštovani vijećnici općine Rakovica izvještavam vas o svom radu.

Najprije o dinamici realizacije glavnih infrastrukturnih projekata koji su nam najbitniji. Br┼ża realizacija tih krupnih infrastrukturnih objekata, dakako, ne zavisi samo od na┼íih potreba ve─ç i od stroge i slo┼żene zakonske procedure, od na┼íih financijskih mogu─çnosti, financijskih mogu─çnosti nadle┼żnih institucija i drugih ─Źimbenika, koji to po─Źesto ne dr┼że prioritetnim tim vi┼íe ┼íto smo nenaseljeno i pusto podru─Źje. Drugi dio odnosi se na izvje┼í─çe o fazama gotovosti manjih projekata, planova i poslova.┬á

 

- Rad na dozvolama za ju┼żni krak Regionalnog vodovoda od Li─Źke jesenice do vodospreme Lisina nakon ┼íto je bio u zastoju zbog nepodmirenih tro┼íkova izvla┼ítenja u Li─Źko senjskoj ┼żupaniji, pokrenut je sa mrtve to─Źke, zahvaljuju─çi zajedni─Źkoj intervenciji obaju ┼żupana prema Hrvatskim vodama i MRR┼áVG ÔÇôa, na na─Źin da sve poslove do gra─Ĺevinske dozvole vodi Komunalac grada Slunja, na prijedlog gradona─Źelnika Bogovi─ça. Na┼í prijedlog da taj pogon bude u Rakovici, koji je zastupalo op─çinsko vije─çe op─çine Rakovica i na─Źelnik, nije pro┼íao zato ┼íto nisam mogao jam─Źiti sredstva i kadrove za isto, ┼íto gsp. Bogovi─ç jest.

 

- Glavni dio sustava odvodnje i pro─Źi┼í─çavanja otpadnih voda nakon ┼íto je u┼íao u duboku fazu projektiranja i isho─Ĺenja dozvola za lokaciju Pu─Źaj, uz nesebi─Źnu potporu Hrvatskih voda, tako─Ĺer je obustavljen jer su Hrvatske vode ishitreno i nerazumno odustale od planske lokacije Pu─Źaj izme─Ĺu ─îatrnje i Dre┼żnik Grada, zbog apriornog dre┼żni─Źkog bojkota lokacije, i zbog izostanka volje da se ulo┼żi dodatni napor i sredstva┬á kako bi se izvr┼íile detaljnije stru─Źne analize isplativosti tehnologija i utjecaja na prirodu kako za ure─Ĺaj tako i za mnoge neracionalne pumpe, mulj te kolektore (─Źija gradnja i odr┼żavanje tako─Ĺer je iznimno skupa). To je op─çina, dakako, zatra┼żila od projektanta i Hrvatskih voda, na dvama stru─Źnim, radnim okruglim stolovima, za doti─Źnu lokaciju kao i za racionalnost cijele idejne koncepcije sustava odvodnje na podru─Źju Rakovice i Pl. jezera, dr┼że─çi se nalaza glavnog dr┼żavnog recenzenta prof.dr. Davora Malusa, koji je dao stru─Źne primjedbe projektantu gsp. Vaceku na tehnolo┼íko idejno rje┼íenje ure─Ĺaja na lokaciji Pu─Źaj. - Du┼żan sam, ovom prilikom, ponovo upozoriti na neodr┼żivo stanje sada┼ínjeg protuzakonitog zbrinjavanja otpadnih voda i zaga─Ĺenja okoli┼ía, koje se mora ┼íto prije modernizirati na najracionalniji mogu─çi, zakonom propisani na─Źin, po┼ítuju─çi na─Źelo zakonitosti i struke. Tra┼żili smo do sada mi┼íljenja neovisnih stru─Źnjaka, ali zatra┼żili i kontrolu postupka nadle┼żnih dr┼żavnih inspekcija. Konzultirali ponovno recenzenta prof. dr. Malusa, tra┼żili mi┼íljenje docenta Slavena Dobrovi─ça kao i predstavnike drugih tehnologija. Pozvali inspektora na teren. Sazvali jo┼í jedan sastanak sa Hrvatskim vodama. Unato─Ź svemu nema idealnih rje┼íenja. Konfiguracija terena i slaba naseljenost otegotni su faktori koji uslo┼żnjavaju takav┬á projekt. Cilj nam je vrhunsko pro─Źi┼í─çavanje koje nije skupo za ku─çanstva i gospodarske subjekte. Mo┼żda i─çi na lo┼íiju kvalitetu zakonom dopu┼ítenog pro─Źi┼í─çavanja, da korisnici mogu pla─çati takve usluge . S tim u vezi bitan je najracionalniji omjer precrpnih stanica, minimalne du┼żine kolektora i broja ure─Ĺaja kao i mogu─çnost kori┼ítenja septi─Źkih jama za udaljene zaseoke i ku─çanstva. Idealnih rje┼íenja nema jer je na┼íe podru─Źje konfiguracijski i po broju korisnika prezahtjevno i preskupo za korisnike. No ipak kona─Źno smo sa Hrvatskim vodama utvrdili prijedlog optimalne koncepcije cijelog sustava. Tra┼żeno je da se isto sa stru─Źnom, ozbiljnom i odgovornom argumentacijom za i protiv raspravi pred tijelima op─çine i zauzme kona─Źan stav. Dakako, sve tako usugla┼íeno treba u─çi u aktualne izmjene i dopune Prostornog plana, kako bi se pristupilo daljnjem projektiranju, rje┼íavanju slo┼żenih imovinsko pravnih odnosa i realizaciji┬á na konkretnim lokacijama.

 

- ┼áto se poslovnih zona ti─Źe za prvu etapu zone Grabovac (izgradnja infrastrukture u zoni), Evropska unija je odobrila bespovratno financiranje na┼íeg projekta, kojeg smo aplicirali, u iznosu 3,2 mil kn, te Ministarstvo gospodarstva 500.000,00 kn. Za zonu ─îatrnja je┬á usvojen detaljni UPU, o─Źekuje se projektiranje i izgradnja velikih turist. ugostit. i rekreativnih objekata i glavnog ulaza u Nacionalni park, od strane investitora.

Uskoro kre─çu radovi sanacije glavne deponije ─ćui─ç Brdo, kona─Źno mo┼żemo odahnuti, nakon tri poku┼íaja, prije pet dana dogovoren je nastavak radova i odobrena zakonom dopu┼ítena sredstva za nepredvi─Ĺene radove. Vrijednost zajedni─Źke investicije Fonda za za┼ítitu okoli┼ía i op─çine Rakovica je cca 5,5 mil kn. Op─çina mora dobro voditi ra─Źuna o preuzetoj obvezi sufinanciranja svojih 1,2 mil kn za tu namjenu, plus dodatna sredstva za nepredvi─Ĺene vantro┼íkovni─Źke radove u iznosu 250 000,00 kn. Ovo je prioritet koji ne mo┼żemo ne ispo┼ítivati unato─Ź na┼íim skromnim prihodima.

Gotov je projekt nogostupa sa gra─Ĺ. potvrdom za naselje Grabovac. Uklonjene su najopasnije ru┼íevine zgrada u centru naselja Rakovica i izra─Ĺen projekt zamjenske ÔÇô vi┼íestambene zgrade, umjesto pansiona.

 

Dogovara se sa Ministarstvom RRŠVG u 2011. godini izgradnja ovog objekta. Školsko igralište u Rakovici prošireno je radi zadovoljenja minimalnih standarda za nogometne turnire višeg ranga. Investicija stoji 160.000,00 kn.

 

Zapo─Źeto je i dovr┼íeno ure─Ĺenje dje─Źjeg igrali┼íta u Dre┼żnik Gradu donacijama koje je osiguralo Dru┼ítvo na┼ía djeca op─çine Rakovica.

U istom mjestu potpuno je završen, opremljen i pušten u uporabu novi, supermoderan, polivalentni, vatrogasni dom (investicija stoji 3,2 mil kn).

 

Treba zahvaliti Kordunu Slunj na novo izgra─Ĺenom marketu u centru Dre┼żnik Grada. ┼Żupanijska uprava za ceste ugovorila je rekonstrukciju dotrajalog asfalta u Jelovom Klancu, od kri┼żanja do Tigra i modernizaciju novih 500 m prema Lipovcu. Rekonstrukciju i pro┼íirenje kolnika od ┼żupnog stana Dre┼żnik Grad do Slavka Vukovi─ça. Osigurali smo zajedni─Źka sredstva sa MRR┼áVG za modernizaciju pristupne ceste do Bara─çevih spilja u Novoj kr┼ílji, u du┼żini 400 m, koja stoji 180 000,00 kn. Pomogli smo ┼żupi Rakovica u sufinanciranju izrade fasade na ┼żupnom stanu. S TZ- om isfinancirana je i izra─Ĺena izvedbena dokumentacija svih ruta eko-muzeja Rakovica pod nazivom Plitvi─Źke doline. U O┼ítarskim stanovima sredstvima op─çine i Fonda za za┼ítitu okoli┼ía sanirana je divlja deponija. Interventno smo namaknuli DVD-u Rakovica 200 000, 00 kn za nastavak unutarnjih gra─Ĺevinskih radova i neophodnog ure─Ĺenja vi┼íenamjenskog, svima dru┼ítveno korisnog vatrogasnog doma. Izra─Ĺena je studija utjecaja na okoli┼í za novu trasu dr┼żavne ceste D-42 kao br┼że poveznice sa ÔÇ×dalmatinomÔÇť u Ogulinu, a prolazi izvan granica Nac. parka Pl. jezera, od Saborskog do Grabovca. Dovr┼íili smo zajedni─Źko znanstveno - povijesno istra┼żivanje u slunjsko ÔÇô┬á plitvi─Źkom kraju, svih ratnih doga─Ĺanja od 1991. do 1995. godine, temeljito i objektivno rekonstruirali ta doga─Ĺanja i objavili iznimno vrijedan┬á grandiozni povijesni dokument, dvotomni zbornik pod nazivom ÔÇ×Zlo─Źin bez kazneÔÇť, autora Ivana Stri┼żi─ça, koja ─çe biti dragocjen, neuni┼ítiv spomenik i relevantan povijesni izvor za budu─çe generacije. Glavni vodovod Rakovica, O┼ítarski stanovi, Rakovi─Źko seli┼íte dovr┼íen je u du┼żini 6,5 km, vrijednost invest. je 2,5 mil kn - izvoditelj Aquaterm Karlovac. U tijeku je izvo─Ĺenje radova priklju─Źivanja ku─çanstava (200 000, 00 kn), koje izvodi Spelekom d.o.o.. Podru─Źna ┼íkola Hrvatskih branitelja u Seli┼ítu Dre┼żni─Źkom je zavr┼íena, a pripadaju─ça igrali┼íta djelom planiramo ure─Ĺivati u 2011.godini. Uspje┼íno je konstruktivno obnovljena zahtjevna obrambena kula spomeni─Źkog kompleksa, starog grada Dre┼żnika, zajedni─Źkim sredstvima Ministarstva kulture i op─çine Rakovica i zatra┼żena sredstva za daljnje opremanje iste za turisti─Źki razgled, pra─çena budnim okom konzervatora. Provodi se nadalje sufinanciranje poduzetni┼ítva, redovno se odr┼żavaju javne povr┼íine i pla─çaju javne usluge poput javne rasvjete, odr┼żavanje cesta, groblja, ─Źi┼í─çenje snijega i drugo, sufinanciranje ┼íkolstva, financiranje pred┼íkole, sufinanciranje socijale, ┼íporta, zdravstva, vjerskih objekata, javnih radova, udruga, dru┼ítava, manifestacija, itd.

 

Izmjene i dopune Prostornog plana su u tijeku, kao i priprema izrade nove Strategije gospodarskog razvoja op─çine Rakovica i nove katastarske izmjere, sa DGU. Prilika je to da rije┼íimo sve privatne i javne potrebe za promjenom namjene zemlji┼íta, na kojima ─çe se graditi ili odustati od gradnje ku─ça i gospodarstava. Glede javnog op─çinskog interesa smatram ovaj Plan i Strategiju presudnim preduvjetom i momentom za budu─çi razvoj cijele Op─çine i svih pojedinih stanovnika. Objedinjavanje i osmi┼íljavanje gospodarskih i prostornih interesa. Kad to ka┼żem imam u vidu potrebu teritorijalnog objedinjavanja uz apsolutno po┼ítivanje dostojanstva i interesa opstanka svakog pojedinog naselja u toj budu─çoj urbanoj cjelini koja ─çe gospodarski povezati i urbano objediniti ve─ça naselja op─çine. Moramo imati u vidu i sve potrebne pretpostavke koje mo┼żemo za isto osigurati (konfiguracija terena za razvoj ┼żeljenih sadr┼żaja, imovinsko pravne odnose infrastrukturu i ostalo). Postoje─ça naselja imaju ve─ç odre─Ĺene limite, ali i prednosti u odnosu na druga. Ne valja odbacivati i omalova┼żavati ve─ç uo─Źene datosti, prirodne i infrastrukturne prednosti svakog terena za neke sadr┼żaje koji se ve─ç sami po sebi name─çu, samo ih mudro prepoznati i pametno osmisliti za dobro svih. To nam je ─Źini se pravo rje┼íenje i pomirenje na┼íih animoziteta za budu─çnost. Sada mnogo toga dupliramo i usporavamo razvoj dok se drugi razvijaju. Nedostaju nam mnogi sadr┼żaji jer ovi ne pokrivaju sav teren i potrebe stanovnika, ravnomjerno. Za malu op─çinu financijski je ne odr┼żivo dupliranje istih dru┼ítava, objekata i ure─Ĺaja, dok ostala sela od toga nemaju ni┼íta. Postoje─çi objekti su iskoristivi, mogu se i prenamijeniti, vi┼íak mo┼żemo uvijek iskoristiti u druge namjene. Moramo uvesti red i oja─Źati svoje pozicije i postoje─çe urbane prilike, da nam mlade┼ż ne odlazi, jer nismo voljni otvoriti im perspektivu, a to mo┼żemo ako ┼żelimo. Glavni pravci sijeku se u prostranom Grabovcu to bi mogla biti turisti─Źko ÔÇô poslovna, uslu┼żna, servisna i ÔÇ×┼íopingÔÇť jezgra u sredi┼ítu svih naselja, mo┼żemo ih jedne prema drugima razviti i povezati u jedinstvenu urbanu cjelinu. Na kraju definirati ulice ii kvartove. Postoje─ça povijesna naselja ne─çe ni┼íta gubiti od svojih sadr┼żaja. Za svako ─çemo naselje definirati, one uloge i namjene koje se racionalno mogu realizirati, u skladu sa dosada┼ínjim razvojnim mogu─çnostima, sadr┼żajima, prednostima, iskustvom i praksom.┬á Zadnji je ─Źas da ovaj problem rije┼íimo. Brzi razvoj je na┼í glavni imperativ, za koji imamo pretpostavke ako stvari dobro poslo┼żimo te tako neutraliziramo ÔÇ×mikropatriotizamÔÇť, koji je destruktivan za razvoj. Skori preustroj lokalne samouprave ne─çe nam na taj na─Źin i─çi na ┼ítetu ÔÇô ukidanjem op─çine. Dr┼żavna strategija nas ne preferira previ┼íe, ali po┼íto imamo dobre pretpostavke u─Źinimo sami sna┼żan iskorak i otvorimo nama i na┼íim mladima i djeci perspektivu, jer to zajedno mo┼żemo, sagledavaju─çi na┼íe resurse i prednosti.

 

KLASA: 022-05/11-01/01

URBROJ: 2133/16-11-1

Rakovica, 18.03.2011.                                     

 

OP─ćINSKI NA─îELNIK

Franjo Franjkovi─ç

Sve─Źana zastava

 

VIZIJA OP─ćINE RAKOVICA 2016.-2020.┬á
Vizija Op─çine Rakovica je osigurati stalan rast i razvoj gospodarstva, razvoj turizma, obrazovanja, infrastrukture i poduzetni┼ítva kroz racionalno kori┼ítenje prora─Źunskih sredstava i optimalnim iskori┼ítavanjem vanjskih izvora financiranja kako bi se ostvario ukupni rast i razvoj ovoga podru─Źja te pove─çao standard ┼żivljenja
 
 

STRATEGIJA RAZVOJA OP─ćINE RAKOVICA┬á2011. - 2015.

STRATEGIJA RAZVOJA TURIZMA OP─ćINE RAKOVICA OD 2019. DO 2024.GODINE

Europe for Citizens

                                                  

Planovi naselja

Lijevi Drop

Dimnja─Źar

Koncesionirani dimnja─Źar za op─çine Rakovicu je obrt Energon.

Kontakt telefon: 634-978; ili: 421-313; Mob: 091/577-3695.

Odvodnja

OBRT ZA USLUGU ─îI┼á─ćENJA I ODVOZ FEKALIJA, Dobrinska ulica 13, Ogulin

vl. Mišel Grdešić, 091/530-0011, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Odvoz komunalnog i glomaznog otpada

Poslove odvoza komunalnog i glomaznog otpada obavlja Spelekom d.o.o. za komunalne usluge.

Kontakt telefon: 784 - 101.

Vodoopskrba

Poslove vodoopskrbe obavlja Spelekom d.o.o. za komunalne usluge.

Kontakt telefon: 784 - 101

Šumarija

Šumarija Rakovica;

Kontakt telefon: 784 - 009

OŠ Eugena Kvaternika

Osnovna Škola Eugena Kvaternika, Rakovica;

Kontakt telefon: 784 - 016

Ambulanta Rakovica

Ordinacija primarne zdravstvene zaštite Rakovica;

Kontakt telefon: 784 067;

Radno vrijeme: Parnim datumima ujutro, neparnima popodne.

Stomatološka ordinacija

Stomatološka ordinacija Rakovica;
Kontakt telefon: 784 - 313.

Radno vrijeme: Parnim datumima ujutro, neparnim datumima popodne.                   

Pošta Rakovica

Poštanski ured 47245 Rakovica;

Kontakt telefon: 628-029

PŠ Braće Pavlić

Podru─Źna ┼íkola bra─çe Pavli─ç, Dre┼żnik Grad;

Kontakt telefon: 801 - 964

Mati─Źni ured

Mati─Źni ured Slunj - Mati─Źno podru─Źje Rakovica;

Kontakt telefon: 784 - 008; Fax: 784 - 039.

 

 

 

 

 

 

Poljoprivredna savjetodavna slu┼żba

Poljoprivredna savjetodavna slu┼żba

Kontakt telefon: 777-447

DVD Rakovica

Dobrovoljno vatrogasno društvo Rakovica;

Kontakt telefon: 098/ 373 - 511

DVD Dre┼żnik Grad

Dobrovoljno vatrogasno dru┼ítvo Dre┼żnik Grad;

Kontakt telefon: 099/ 2131 - 682

LD Golub

Lova─Źko dru┼ítvo Golub
Predsjednik gosp. Milan Bi─çani─ç, mob: 098/517 - 249;
Tajnik gosp. Ivica Turkalj, mob: 098/634 - 290.

LD Medvjed

Lova─Źko dru┼ítvo Medvjed
Predsjednik gosp. Filip Franjkovi─ç, mob: 098/ 246 - 909;
Tajnik gosp. Petar Hodak, mob:

Javnobilje┼żni─Źki ured

Martina Naletili─ç, Trg Franje Tu─Ĺamana 8
 tel: 047 400 008
 Radno vrijeme:

Ponedjeljak, srijeda i ─Źetvrtak
od 09:15 do 14:00

Utorkom  i petkom

ured ne─çe biti otvoren za stranke.

┼ŻUPNIK

DON MATE KUJUND┼ŻI─ć

098/943-9363

 

OGLASNA PLO─îA

GROBLJA, UKOPI, MRTVA─îNICA

Javna ustanova Rakovica

Spelekom d.o.o.

Turisti─Źka zajednica

 

Razvojna agencija Karlova─Źke ┼żupanije

Radio Slunj