Top Panel
Ponedjeljak 28 Ruj 2020
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
.

.

...

.

.

...

spilje

spilje

...

.

.

...

.

.

...

.

.

...

.

.

...

.

.

...

Eti─Źki kodeks JUO Op─çine Rakovica (GK┼Ż 36 10)

 

 

Na temelju ─Źlanka 48. stavka 1. to─Źke 3. Zakona o lokalnoj i podru─Źnoj (regionalnoj) samoupravi (''Narodne novine'', broj 33/01, 60/01-vjerodostojno tuma─Źenje, 129/05, 109/07, 125/08 i 36/09) i ─Źlanka 39. stavka 5. Statuta Op─çine Rakovica (''Glasnik Karlova─Źke ┼żupanije'' broj 21/09), nakon savjetovanja sa slu┼żbenicima JUO-a Op─çine Rakovica, op─çinski na─Źelnik dana 10. rujna 2010. godine, donosi

 

 ETIČKI KODEKS JEDINSTVENOG UPRAVNOG ODJELA

OP─ćINE RAKOVICA

 

I. OP─ćE ODREDBE

─îlanak 1.

Eti─Źkim na─Źelima i standardima sadr┼żanima u ovome Eti─Źkom kodeksu ure─Ĺuju se pravila dobrog pona┼íanja slu┼żbenika Jedinstvenog upravnog odjela Op─çine Rakovica (u daljnjem tekstu: JUO), utemeljena na propisima, pravilima struke i ┼íiroko prihva─çenim dobrim obi─Źajima, kako u odnosu s korisnicima usluga, tako i u me─Ĺusobnim odnosima slu┼żbenika te u osiguranju po┼ítovanja zajam─Źenih prava slu┼żbenika.

Ovim Eti─Źkim kodeksom korisnike usluga upoznaje se s pona┼íanjem koje imaju pravo o─Źekivati od slu┼żbenika JUO-a Op─çine Rakovica.

 

─îlanak 2.

Pridr┼żavanjem ovog Eti─Źkog kodeksa pridonosi se transparentnijem i u─Źinkovitijem radu i odnosu prema gra─Ĺanima slu┼żbenika JUO-a Op─çine Rakovica.

 

─îlanak 3.

U ovome Eti─Źkom kodeksu pojedini pojmovi imaju sljede─çe zna─Źenje:

- diskriminacija je svako postupanje kojim se neka osoba, izravno ili neizravno, stavlja ili bi mogla biti stavljena u nepovoljniji polo┼żaj od druge osobe u usporedivoj situaciji, na temelju rase, nacionalnoga ili socijalnog podrijetla, spola, spolnog opredjeljenja, dobi, jezika, vjere, politi─Źkoga ili drugog opredjeljenja, bra─Źnog stanja, obiteljskih obveza, imovnog stanja, ro─Ĺenja, dru┼ítvenog polo┼żaja, ─Źlanstva ili ne ─Źlanstva u politi─Źkoj stranci ili sindikatu, tjelesnih ili dru┼ítvenih pote┼íko─ça, kao i na temelju privatnih odnosa sa zaposlenikom ili du┼żnosnikom Op─çine Rakovica;

- Kodeks je Eti─Źki kodeks slu┼żbenika JUO-a Op─çine Rakovica;

- korisnici usluga su gra─Ĺani Op─çine Rakovica te sve fizi─Źke i pravne osobe koje dolaze u kontakt s slu┼żbenicima JUO-a Op─çine Rakovica;

- spolno uznemiravanje je svako uznemiravanje spolne naravi te drugo nedopustivo ponašanje spolne naravi koje karakterizira izostanak pristanka ili odbijanje druge strane;

- sukob interesa je situacija u kojoj su privatni interesi slu┼żbenika u suprotnosti s javnim interesom ili kad privatni interes utje─Źe ili mo┼że utjecati na nepristranost slu┼żbenika u obavljanju njegove du┼żnosti;

- uznemiravanje je svako neprimjereno pona┼íanje prema drugoj osobi (npr. prijetnje, vulgarno izra┼żavanje, ispadi bijesa, vrije─Ĺanje i omalova┼żavanje, bahato i arogantno pona┼íanje, ┼íikaniranje, zlostavljanje i sli─Źno), a koje ─Źine radno okru┼żenje neodgovaraju─çim za kvalitetan rad i koji dovode do ozbiljnog naru┼íavanja me─Ĺuljudskih odnosa, kao i svako drugo neprimjereno pona┼íanje koje ima za cilj ili koje stvarno predstavlja povredu osobnog dostojanstva ili ometa obavljanje poslova, te svaki ─Źin - pojedina─Źan ili ponavljan, verbalni, neverbalni ili tjelesni koji stvara ili pridonosi stvaranju neugodnih ili neprijateljskih radnih ili drugih okolnosti koje drugu osobu zastra┼íuju, vrije─Ĺaju ili poni┼żavaju, kao i pritisak na osobu koja je odbila uznemiravanje ili spolno uznemiravanje ili ga je prijavila;

- slu┼żbenici su slu┼żbenici, namje┼ítenici i druge osobe u radnom odnosu u Op─çini Rakovica.

 

─îlanak 4.

Polazi┼íte Kodeksa je poimanje slu┼żbenika JUO-a Op─çine Rakovica kao organizacije u slu┼żbi korisnika usluga, uklju─Źuju─çi njihove legitimne politi─Źke predstavnike.

Slu┼żbenici svoj posao ne obavljaju tek dola┼żenjem na radno mjesto, ve─ç pravilnim i uspje┼ínim obavljanjem svojih poslova, nikad ne ispu┼ítaju─çi iz vida servisnu narav svoje funkcije u odnosu na korisnike usluga te du┼żnost trajne izgradnje i razvitka povjerenja korisnika usluga u JUO-u Op─çine Rakovica.

Cilj Kodeksa je stvaranje ozra─Źja u kojem je, uz za┼ítitu javnog interesa, svim korisnicima usluga zajam─Źeno u─Źinkovito ostvarivanje njihovih prava i legitimnih interesa, a slu┼żbenicima dostojanstvo rada i mogu─çnost profesionalnog samoostvarenja.

 

─îlanak 5.

U obavljanju svojih poslova slu┼żbenici se pridr┼żavaju odredbi Kodeksa.

Eventualna odstupanja drugih od Kodeksa ne opravdavaju njegovo kršenje.

 

II. TEMELJNA NA─îELA

 

─îlanak 6.

Slu┼żbenici se u obavljanju svojih poslova te u odnosima s korisnicima usluga, kao i u me─Ĺusobnim odnosima, uklju─Źuju─çi odnose poslodavca i zaposlenika, pridr┼żavaju naro─Źito sljede─çih temeljnih na─Źela:

- zakonitosti i pravne sigurnosti te zaštite javnog interesa;

- poštovanja integriteta i dostojanstva osobe;

- zabrane diskriminacije i povla┼í─çivanja te zabrane uznemiravanja, uklju─Źuju─çi zabranu spolnog uznemiravanja;

- zabrane zlouporabe ovlasti, zabrane korištenja autoriteta radnog mjesta u obavljanju privatnih poslova te zabrane davanja obećanja izvan redovitog postupanja i propisanih ovlasti;

- profesionalnog postupanja, ─Źestitosti, objektivnosti i nepristranosti te izuzetosti iz situacije u kojoj postoji mogu─çnost sukoba interesa;

- zabrane tra┼żenja ili primanja darova ili usluga radi povoljnog rje┼íavanja pojedine stvari;

- razmjernosti postupanja prilikom svakog ograni─Źenja sloboda i prava;

- izvjesnosti postupanja;

- du┼żnosti pru┼żanja informacija potrebnih za upu─çeno odlu─Źivanje druge strane, u skladu s propisima;

- slu┼żbene povjerljivosti i za┼ítite privatnosti, u skladu s propisima;

- primjerenog komuniciranja;

- posebne pozornosti prema potrebama pojedinih kategorija osoba (npr. osoba s invaliditetom i dr.);

- pravodobnoga i u─Źinkovitog obavljanja poslova;

- poštovanja radnih obveza, savjesnog rada, odgovornosti za svoje postupke i rezultate rada;

- du┼żne pa┼żnje prema povjerenoj gradskoj imovini;

- primjerenosti osobnog izgleda i radnog prostora;

- uklju─Źivanja svih relevantnih subjekata u odlu─Źivanje o pojedinom pitanju;

- otvorenosti prema novostima kojima se unapre─Ĺuju metode rada;

- neprihva─çanja predrasuda o vi┼íe ili manje va┼żnim resorima i/ili poslovima;

- poticanja izvrsnosti u radu;

- hijerarhijske subordiniranosti;

- kolegijalnosti i pomo─çi u radu, uklju─Źuju─çi me─Ĺuresornu suradnju,

- diskrecije, odnosno izbjegavanja sudjelovanja u glasinama, ogovaranju i drugim vrstama negativne i štetne komunikacije.

 

─îlanak 7.

─îelnik JUO-a i drugi slu┼żbenici s rukovoditeljskom funkcijom anga┼żirani su na osiguranju provedbe Kodeksa u dodatnoj mjeri, u skladu s upravlja─Źkom odgovorno┼í─çu koju imaju.

 

III. POSEBNO O PROFESIONALIZMU

─îlanak 8.

Profesionalizam slu┼żbenika jedno je od glavnih jamstava ostvarivanja javne funkcije slu┼żbenika JUO-a Op─çine Rakovica.

Slu┼żbenici razumijevaju profesionalizam kako u njegovoj stru─Źnoj, tako i u vrijednosnoj komponenti.

Na stru─Źnoj razini, profesionalizam slu┼żbenika o─Źituje se njihovom osposobljeno┼í─çu za povjerene poslove i za predlaganje unapre─Ĺenja rada, kao i te┼żnjom i spremno┼í─çu na trajno stru─Źno usavr┼íavanje.

Na vrijednosnoj razini, profesionalci su slu┼żbenici koje odlikuje osobno po┼ítenje, koji k tome svoj osobni status temelje na uspje┼ínom obavljanju zada─ça, zadovoljstvu korisnika usluga i pripadnosti uspje┼ínoj organizaciji (a ne na dru┼ítvenoj mo─çi i drugim devijantnim motivima), postupaju─çi pritom aktivno, disciplinirano i lojalno poslodavcu, prihva─çaju─çi da njihov profesionalni status prvenstveno ovisi o pristupu poslu i rezultatima rada.

 

─îlanak 9.

Slu┼żbenici JUO-a obvezni su i du┼żni, s pa┼żnjom dobrog doma─çina, voditi brigu o materijalnoj i nematerijalnoj imovini Op─çine Rakovica, ─Źuvati povjerljive poslovne informacije kao i voditi brigu i nastojati pobolj┼íati ugled Op─çine Rakovica u odnosima s drugim dr┼żavnim tijelima, nevladinim organizacijama, javno┼í─çu i ostalim subjektima.

Slu┼żbenici su du┼żni i obvezni kvalitetno i odgovorno obavljati sve poslove koji su im u tijelima Op─çine Rakovica povjereni ili u kojima su anga┼żirani.

Slu┼żbenici, u cilju obavljanja svog posla, imaju pravo na primjerene radne uvjete, odgovaraju─çe informacije te redovito i kvalitetno upoznavanje sa novim propisima na na─Źin da im se omogu─çi poha─Ĺanje odgovaraju─çih seminara kao i dostupnost potrebnoj literaturi.

 

 

IV. POSEBNO O KOMUNICIRANJU S KORISNICIMA USLUGA TE UNUTAR OP─ćINSKE UPRAVE

 

─îlanak 10.

Pri komuniciranju s korisnicima usluga, kao i s kolegama unutar JUO-a, uklju─Źuju─çi slu┼żbenike razli─Źitoga hijerarhijskog polo┼żaja, slu┼żbenici postupaju profesionalno, pristojno, razumljivo, strpljivo, omogu─çuju─çi drugoj strani da izrazi svoje mi┼íljenje i izra┼żavaju─çi razumijevanje za njen polo┼żaj, razvijaju─çi pritom suradni─Źki odnos.

Slu┼żbenici ne─çe dopustiti da njihovo eventualno nezadovoljstvo, bez obzira potje─Źe li iz poslovne ili privatne sfere, utje─Źe na komunikaciju s korisnicima usluga i kolegama.

Formalna organizacija rada i neformalni kolegijalni dogovori osiguravaju da korisnik usluga ne─çe biti odbijen zbog odsutnosti slu┼żbenika koji je redovito zadu┼żen za odnosnu materiju.

Korisnike usluga ne izvrgava se nepotrebnom ─Źekanju prilikom uspostavljanja i nastavka komunikacije, niti na pribavljanje isprava koje je du┼żan pribaviti JUO-u.

Na podneske korisnika usluga slu┼żbenici odgovaraju ┼íto je mogu─çe prije, a svakako u propisanim rokovima.

Osobito kada komunikacija sadr┼żi negativan odgovor na tra┼żenje korisnika usluge, taj odgovor mora biti dovoljno obrazlo┼żen, a kada je mogu─çe sadr┼żavat ─çe i savjet o eventualnome drugom dopu┼ítenom na─Źinu ostvarivanja interesa korisnika usluga.

Pismena komunikacija s korisnicima usluga sadr┼żi op─çeprihva─çene standarde poslovnog komuniciranja.

U svim oblicima javnog nastupa i djelovanja u kojima predstavlja JUO-u, slu┼żbenik iznosi slu┼żbene stavove, u skladu s ovlastima koje ima.

U javnim nastupima u kojima slu┼żbenik ne predstavlja JUO-u, a koji su tematski povezani s radom JUO-a, slu┼żbenik isti─Źe da iznosi osobne stavove.

Pri izno┼íenju slu┼żbenih i osobnih stavova slu┼żbenik pazi na osobni ugled i na ugled slu┼żbe.

Slu┼żbenici po┼ítuju posebnu javnu ulogu koju mediji imaju u demokratskom dru┼ítvu te aktivno i ne diskriminiraju─çe sura─Ĺuju s medijima koji prate rad JUO-a, u okviru propisa koji ure─Ĺuju medijsko djelovanje te internih procedura komuniciranja s medijima.

 

 

V. NADZOR POŠTOVANJA ETIČKOG KODEKSA

─îlanak 11.

Po┼ítovanje Kodeksa nadzire Eti─Źko povjerenstvo.

Eti─Źko povjerenstvo ─Źine predsjednik i dva ─Źlana, koje imenuje i razrje┼íuje nadle┼żno izvr┼íno tijelo.

Predsjednik Eti─Źkog povjerenstva imenuje se iz reda osoba nedvojbenoga javnog ugleda u lokalnoj zajednici.

Predsjednik Eti─Źkog povjerenstva ne mo┼że biti nositelj politi─Źke du┼żnosti, niti ─Źlan politi─Źke stranke, odnosno kandidat nezavisne liste zastupljene u Op─çinskom vije─çu.

Predsjednik Eti─Źkog povjerenstva ne mo┼że biti zaposlenik.

─îlanovi Eti─Źkog povjerenstva imenuju se iz reda zaposlenika.

Jedan od ─Źlanova Eti─Źkog povjerenstva imenuje se na prijedlog sindikata.

Administrativnu potporu radu Eti─Źkog povjerenstva pru┼ża slu┼żbenik Op─çine Rakovica nadle┼żan za stru─Źnu pomo─ç radu Op─çinskog vije─ça i nadle┼żnog izvr┼ínog tijela.

 

─îlanak 12.

Eti─Źko povjerenstvo izdaje mi┼íljenja, preporuke i upozorenja, povodom pritu┼żbe ili na zahtjev korisnika usluga ili slu┼żbenika, na zahtjev nadle┼żnog izvr┼ínog tijela ili ─Źelnika upravnog tijela, kao i na vlastitu inicijativu.

O pritu┼żbi na pona┼íanje koje podnositelj smatra protivnim Kodeksu Eti─Źko povjerenstvo obavje┼í─çuje ─Źelnika JUO-a, odnosno op─çinskog na─Źelnika, ako se pritu┼żba odnosi na ─Źelnika JUO-a.

─îelnik tijela omogu─çuje slu┼żbeniku na kojeg se pritu┼żba odnosi da se o pritu┼żbi o─Źituje u roku od osam dana.

Slu┼żbenici JUO-a du┼żni su sura─Ĺivati s Eti─Źkim povjerenstvom u prikupljanju informacija potrebnih za njegovo odlu─Źivanje.

Eti─Źko povjerenstvo odlu─Źuje ve─çinom glasova, u roku od 30 dana od zaprimanja pritu┼żbe ili zahtjeva.

Mi┼íljenja, preporuke i upozorenja Eti─Źkog povjerenstva dostavljaju se nadle┼żnom izvr┼ínom tijelu, podnositelju pritu┼żbe ili zahtjeva, pro─Źelniku JUO-a i slu┼żbeniku na kojeg se pritu┼żba odnosi.

Kada je potrebno odlu─Źiti o postupanju ─Źlana Eti─Źkog povjerenstva, taj ─Źlan ne sudjeluje u odlu─Źivanju.

 

─îlanak 13.

Eti─Źko povjerenstvo podnosi nadle┼żnom izvr┼ínom tijelu izvje┼í─çe o svom radu u rokovima i na na─Źin kako to ono odredi.

Eti─Źko povjerenstvo izvje┼í─çe o svom radu ili o stanju u odre─Ĺenoj oblasti odnosno pojedinom pitanju iz svog djelokruga, nadle┼żnom izvr┼ínom tijelu mo┼że podnijeti i samoinicijativno.

Nadle┼żno izvr┼íno tijelo uvijek mo┼że zatra┼żiti izvanredno izvje┼í─çe o radu Eti─Źkog povjerenstva.

 

─îlanak 14.

Postupanje Eti─Źkog povjerenstva ne prije─Źi provedbu mjera iz nadle┼żnosti ─Źelnika JUO-a i drugih ovla┼ítenih osoba u vezi s odgovorno┼í─çu slu┼żbenika za povrede slu┼żbene du┼żnosti, kao ni drugih propisanih oblika odgovornosti slu┼żbenika te u vezi s unutarnjim nadzorom, kada su pojedinim pona┼íanjem ispunjene pretpostavke za provedbu tih mjera.

 

─îlanak 15.

U slu─Źaju kr┼íenja priznatih prava, slu┼żbenik ima pravo i du┼żnost zatra┼żiti rje┼íavanje nastalog problema unutar JUO-a Op─çine Rakovica, u skladu s odgovaraju─çim propisima.

Ukoliko se nastali spor ne bi mogao odnosno ne bi smio rije┼íiti mirnim putem, isti se rje┼íava pred drugim nadle┼żnim tijelom, u skladu s odgovaraju─çim propisima.

 

VI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

 

─îlanak 16.

Op─çina Rakovica, kao poslodavac stvara uvjete i donosi mjere koje omogu─çuju i olak┼íavaju ostvarivanje standarda postavljenih Kodeksom, uklju─Źuju─çi mjere nepristranoga, pravi─Źnog i u─Źinkovitog stimuliranja, odnosno sankcioniranja slu┼żbenika te omogu─çavanja njihova profesionalnog razvitka.

U pripremi i provedbi mjera iz stavka 1. ovoga ─Źlanka poslodavac u obzir uzima i mi┼íljenje slu┼żbenika, kao i korisnika usluga.

 

─îlanak 17.

─îelnik JUO-a du┼żan je s Kodeksom upoznati slu┼żbenika koji se prima u slu┼żbu, odnosno u radni odnos u JUO-u Op─çine Rakovica.

 

─îlanak 18.

Ovaj Kodeks stupa na snagu osmog dana od dana objave u ''Glasniku Karlova─Źke ┼żupanije''.

Ovaj Kodeks ─çe se objaviti i na web stranici Op─çine Rakovica.

 

KLASA: 023-05/10-01/01

URBROJ: 2133/16-10-1

Rakovica, 10.09.2010.

 

OP─ćINSKI NA─îELNIK

Franjo Franjkovi─ç

 

Sve─Źana zastava

 

VIZIJA OP─ćINE RAKOVICA 2016.-2020.┬á
Vizija Op─çine Rakovica je osigurati stalan rast i razvoj gospodarstva, razvoj turizma, obrazovanja, infrastrukture i poduzetni┼ítva kroz racionalno kori┼ítenje prora─Źunskih sredstava i optimalnim iskori┼ítavanjem vanjskih izvora financiranja kako bi se ostvario ukupni rast i razvoj ovoga podru─Źja te pove─çao standard ┼żivljenja
 
 

STRATEGIJA RAZVOJA OP─ćINE RAKOVICA┬á2011. - 2015.

STRATEGIJA RAZVOJA TURIZMA OP─ćINE RAKOVICA OD 2019. DO 2024.GODINE

Europe for Citizens

                                                  

Planovi naselja

RASPOLAGANJE POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTEM U VLASNIŠTVU RH

Lijevi Drop

Dimnja─Źar

Koncesionirani dimnja─Źar za op─çine Rakovicu je obrt Energon.

Kontakt telefon: 634-978; ili: 421-313; Mob: 091/577-3695.

Odvodnja

OBRT ZA USLUGU ─îI┼á─ćENJA I ODVOZ FEKALIJA, Dobrinska ulica 13, Ogulin

vl. Mišel Grdešić, 091/530-0011, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Odvoz komunalnog i glomaznog otpada

Poslove odvoza komunalnog i glomaznog otpada obavlja Spelekom d.o.o. za komunalne usluge.

Kontakt telefon: 784 - 101.

Vodoopskrba

Poslove vodoopskrbe obavlja Spelekom d.o.o. za komunalne usluge.

Kontakt telefon: 784 - 101

Šumarija

Šumarija Rakovica;

Kontakt telefon: 784 - 009

OŠ Eugena Kvaternika

Osnovna Škola Eugena Kvaternika, Rakovica;

Kontakt telefon: 784 - 016

Ambulanta Rakovica

Ordinacija primarne zdravstvene zaštite Rakovica;

Kontakt telefon: 784 067;

Radno vrijeme: Parnim datumima ujutro, neparnima popodne.

Stomatološka ordinacija

Stomatološka ordinacija Rakovica;
Kontakt telefon: 784 - 313.

Radno vrijeme: Parnim datumima ujutro, neparnim datumima popodne.                   

Pošta Rakovica

Poštanski ured 47245 Rakovica;

Kontakt telefon: 628-029

PŠ Braće Pavlić

Podru─Źna ┼íkola bra─çe Pavli─ç, Dre┼żnik Grad;

Kontakt telefon: 801 - 964

Mati─Źni ured

Mati─Źni ured Slunj - Mati─Źno podru─Źje Rakovica;

Kontakt telefon: 784 - 008; Fax: 784 - 039.

 

 

 

 

 

 

Poljoprivredna savjetodavna slu┼żba

Poljoprivredna savjetodavna slu┼żba

Kontakt telefon: 777-447

DVD Rakovica

Dobrovoljno vatrogasno društvo Rakovica;

Kontakt telefon: 098/ 373 - 511

DVD Dre┼żnik Grad

Dobrovoljno vatrogasno dru┼ítvo Dre┼żnik Grad;

Kontakt telefon: 099/ 2131 - 682

LD Golub

Lova─Źko dru┼ítvo Golub
Predsjednik gosp. Milan Bi─çani─ç, mob: 098/517 - 249;
Tajnik gosp. Ivica Turkalj, mob: 098/634 - 290.

LD Medvjed

Lova─Źko dru┼ítvo Medvjed
Predsjednik gosp. Filip Franjkovi─ç, mob: 098/ 246 - 909;
Tajnik gosp. Petar Hodak, mob:

Javnobilje┼żni─Źki ured

Martina Naletili─ç, Trg Franje Tu─Ĺamana 8
 tel: 047 400 008
 Radno vrijeme:

Ponedjeljak, srijeda i ─Źetvrtak
od 09:15 do 14:00

Utorkom  i petkom

ured ne─çe biti otvoren za stranke.

Cjenik komunalnih usluga

┼ŻUPNIK

DON MATE KUJUND┼ŻI─ć

098/943-9363

 

OGLASNA PLO─îA

GROBLJA, UKOPI, MRTVA─îNICA

Javna ustanova Rakovica

Spelekom d.o.o.

Turisti─Źka zajednica

 

Razvojna agencija Karlova─Źke ┼żupanije

Radio Slunj